Моша Колева

"Щастлива съм, когато върша добро за другите"

Портрет на Моша Колева

Моша Иванова Колева е родена на 13 февруари 1926 г. в махала Чолаците, с. Кръвеник, Севлиевско в многодетното семейството на Иван Михов. Завършва основно образование в родното си село. Тежкото материално положение на семейството я принуждава да отиде в Пловдив, където работи като слугиня до шестнадесет годишната си възраст. През 1943 г. се омъжва и от 1946 г. семейството търси препитание в Габрово.

Моша Колева започва работа като шивачка в трикотажна фабрика „Тотьо Йовчев”, по-късно завод „Буря”. През 1950 г. работи като чистачка, обща работник, инструктор и домакин в Български червен кръст до 1957 г. За кратко време се връща на работа отново в завод „Буря” но от следващата година постъпва в Кожарски завод „Димитър Благоев”. Тук работи 36 години като обвързвачка – измерва и описва кожите. Пенсионира се през 1981 г. но продължава да работи в завода до 1994 г. Моша Колева е активен член на БЧК – клон Габрово, дългогодишен председател на комисията на БЧК в завода и кръводарителка, член е на БКП от 1947 г., член на цеховия профкомитет в завод „ Д. Благоев”.

От 1978 г. започва своята дарителска дейност - всяка допълнително заработена сума дарява: през 1978 г. за борба със сушата, 1979 за децата от Виетнам, от 1980 г. ежегодно внася пари във фонд „13 века България”, които да се използват за строеж на новата сграда на Априловска гимназия – Габрово, център „Знаме на мира”, фондация „Людмила Живкова”, за БЧК, за подпомагане децата на Афганистан и др. Сумите които дарява Моша Колева, тя заработва по време на платения си годишен отпуск и с труд в извънработно време.

През 1980 г. дарява три художествено изработени барелефа на Митко Палаузов в чест на 50- годишнината от рождението му на Дом за деца и юноши „Соня” – Севлиево, ЦДГ „ Митко Палаузов” и училище „Неофит Рилски” – Габрово. Създава и ръководи Тимуровска команда към блок „Чайка” – Габрово, с която посещава и помага на възрастни хора, събират вторични суровини, засаждат дръвчета и др. Заедно с децата тя е гост на IV-та Асамблея „Знаме на мира“ - София За всеки празник купува и раздава подаръци на децата от детска градина „Митко Палаузов”, дом за деца и юноши „Соня” – Севлиево. Дарява фанфари на пионерите от училище „Неофит Рилски” и „Митко Палаузов”. Със собствени средства изгражда през 1983 г. павилион в родната си махала.

През годините сумата която дарява Моша Колева в периода 1979 -1993 г. е над 13 000 лв. За дейността се Моша Колева е отличена с много ордени, медали и други отличия: Орден “Кирил и Методий”, І-ва степен;

Юбилеен медал “100 години от освобождението на България от османско робство”; Орден на труда - златен; Медал за трудово отличие; Значка “Заслужил деятел на БЧК”; Почетен знак на БЧК за 30 години безвъзмездно кръводаряване; Специална награда на Комитета на движението на българските жени – сребърен филигран; почетен знак за особени заслуги и принос към дейността на Обществен фонд “Детство”; значка от Детска асамблея “Знаме на мира”; почетен знак “Васил Априлов” и мн. др.

За нейната високоблагородна и хуманна дейност в най-новата история на града, по случай 75 годишнината й и 25 години дарителска дейност на 9 май 2001 г. с Решение на общинския съвет – Габрово Моша Колева е удостоена със званието „Почетен гражданин на Габрово”. Моша Колева умира на 26 септември 2012 г

Паметна плоча на Моша Колева. Снимка: © ЖБД "Майчина грижа"

Изгледайте и специално изготвеното за пътеводителя видео за Моша Колева.

Свързани локации